Vse bo v redu. To ni le ime našega portala, temveč je tudi cilj, ki mu sledimo, ko za vas pripravljamo nasvete za brezskrben vsakdan. Tako smo se tudi letos lotili širokega nabora tem z različnih področij in odgovorili na marsikatere dileme ter izzive, ki jih ni manjkalo. V testu Kaj ste se naučili v letu 2020? smo za vas pripravili vprašanja iz najbolj branih člankov, da lahko preverite, kaj vse obvladate. V našo družbo pa vas vabimo tudi v letu 2021, ko vam še naprej želimo: Vse bo v redu. 

 

 

Kako preprečiti, da bi vaš otrok med uporabo pametnega telefona naletel na neprimerne vsebine ali pa preveč časa zapravil z mobilnimi igricami? V pomoč pri obvladovanju digitalnih tveganj so vam lahko nasveti Marjana Kodelje iz Tehnozvezdja. 

Ste si na podstrešju uredili stanovanje, pisarno ali pa morda otroško sobo? Potem morate ustrezno spremeniti tudi zavarovanje za dom, da vam bo v primeru škode, ta tudi poplačana. 


Nadzor nad smerjo vozila je eden od temeljev varne vožnje. Kot v videoposnetku pravi Jure Gregorčič, lahko k temu pripomore tudi sistem za ohranjanje smeri »lane assist«, a le, če ga znate pravilno uporabljati.

Kdo krije škodo, če živite v večstanovanjskem objektu in vas je doma pričakala poplavljena kopalnica ali pa omočen strop zaradi izliva vode pri sosedu? Možnosti je več, katera pa je tista, ki bo omogočila čim hitrejše reševanje škode?


Po akciji Ponovno na izpitno vožnjo 2.0 smo z učitelji vožnje, ki so ocenjevali »izpite«, analizirali rezultate. Preverite, katere so bile najpogostejše vozniške napake. Bi vi v opisanih situacijah ravnali pravilno?


Kaj če kljub strokovnemu in skrbnemu opravljanju svoje poklicne dejavnosti pri delu nehote naredite napako? Preverite, kaj morate vedeti o zavarovanju poklicne odgovornosti in kdaj vam je lahko v pomoč.

 

Kako pogosto v svojem domu preverjate delovanje javljalnikov požara? Ali ga sploh imate? Kadite tudi znotraj doma? Vaša dejanja vplivajo na požarno varnost vašega doma, zato s testom preverite, če ste dovolj previdni.

Kupujete nove zimske pnevmatike, a ne veste, kako v široki ponudbi izbrati take, ki bodo za vas in vaš način vožnje najbolj primerne? V pomoč so vam lahko nasveti, ki jih je pripravil Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije AMZS.

Razmišljate, da bi se vašemu pasjemu prijatelju pridružil še en pes? Pred tem morate zelo dobro premisliti, če si še enega psa res lahko privoščite, svetuje Jure Pribičevič iz Alfakana.

Ste se že kdaj odpravili v trgovino po opravkih, ko ste ga hoteli zakleniti pa ugotovili, da ste ključavnico pustili doma? Da bi vas tudi v takih primerih kolo počakalo na svojem mestu, preverite nasvete za zaščito kolesa pred krajo.

V času, ko vse več storitev opravljamo preko mobilnega telefona, je podatek o tem, koliko časa zdrži baterija in kakšno polnjenje omogoča, še kako pomemben. Pomembno pa je tudi, da bateriji čimbolj podaljšate življenjsko dobo.

Za mnoge, posebno tiste s krvnimi rakavimi boleznimi, so edino upanje za življenje podarjene krvotvorne matične celice. Preverite, kako lahko sodelujete v akciji »Daj se na seznam« in tudi vi postanete vir njihovega upanja.

 

 

Načrtujete gradnjo novega doma ali pa ste se odločili, da je končno čas za sanjsko prenovo kopalnice? Potem je pomembno, da za dela izberete izvajalca, ki ima poleg znanja in izkušenj sklenjeno tudi ustrezno zavarovanje.


Želite svojega otroka pripraviti na prvo »pravo« kolo? Poganjalec je potem najboljša izbira za učenje. Preverite, kako izbrati pravi poganjalec in kako vaše najmlajše navaditi nanj.

Na forumih je mogoče zaslediti veliko vprašanj o avtomobilskih zavarovanjih, od koriščenja kaska, do tega, kako zavarovati avto, ki ste ga kupili v tujini.  Preverite odgovore iz prve roke.


Veste, da lahko z dihanjem vplivate na svoje trenutno in dolgoročno počutje? S pravilno tehniko ga lahko dolgoročno izboljšate, z napačno pa svojemu telesu škodujete. Kako torej dihati pravilno?

Uporaba spleta je vse bolj prepletena z vsakdanjim življenjem – od socialnih omrežij do spletnega nakupovanja. Zato je vse bolj pomembno razumevanje spletnih groženj in skrb za zaščito pred njimi.

Vabimo vas tudi, da sodelujete v anketi Znate pravilno uporabljati avtomobilske luči?, s katero bomo skupaj ugotovili, ali Slovenci znamo pravilno uporabljati avtomobilske žaromete, ki so za varnost zelo pomembni.

 

Počena pnevmatika, pokvarjen motor, obvozi in več kilometrov dolgi zastoji … na cesti se vam lahko pripeti marsikatera nevšečnost. Še huje pa je, kadar do težav z avtomobilom pride v tujini, daleč od vsega poznanega. Takrat vam prav pride avtomobilska asistenca.

Tudi na jasen in lep sončen dan se lahko nebo hitro stemni, nato pa se oglasi grom in udari še strela. Če vas nevihta ujame na prostem je pomembno, da veste, kako odreagirati in kje poiskati zavetje.

Poplava, požar, potres, snežni in zemeljski plaz, izliv vode … Poznate vse nevarnosti, ki lahko ogrozijo vaš dom? Preverite s testom in se prepričajte, da imate ustrezno zavarovanje.

Kljub temu, da se redno športno udejstvujete, ni odveč preveriti še nekaj napotkov vaših športnih kolegov, vrhunskih športnikov in trenerjev, za pravilno tehniko teka.

Vzrok podhladitve v gorah niso vedno le nizke temperature, ampak tudi izčrpanost in dehidracija. Preverite nasvete, kako se izogniti podhladitvi, kako prepoznati znake, če do nje vseeno pride in kako ustrezno ravnati.

Na to, kam in kdaj bo strela udarila ne morete vplivati. Lahko pa preprečite škodo, ki jo udar strele lahko povzroči na električnih napravah, tako da spremljate vremensko napoved in se tudi ustrezno zavarujete.

 

Ste tudi vi med kuhanjem že kdaj pozabili na lonec na štedilniku in ste morali celo kosilo zavreči? V veliko primerih je lahko rezultat še hujši – požar. Preberite več o tem, kako vam namestitev gasilnih ampul lahko pomaga pri obvladovanju začetnega požara.

Ekstremni vremenski pogoji, kot so nalivi, neurja z močnimi sunki vetra in točo, so vse pogostejši. Vozniki v izogib škodi zaradi neurij zavetje pogosto poiščejo kar pod nadvozi, za kar pa je zagrožena visoka denarna kazen. V takih trenutkih zato še kako prav pride kombinacija B delnega kaska.

Ali veste, kako je prehrana skozi zgodovino vplivala na človekov razvoj in kakšen je njen vpliv danes? Se sprašujete, kaj sploh jesti, da boste tako siti kot zdravi? Odgovore na vprašanje o tem, kaj je zdrava prehrana, smo poiskali pri znanosti.

S pomočjo ankete in testa, v katerih so sodelujoči z nami delili svoje znanje o varčevanju za pokojnino, smo ugotovili, da velika večina kljub zavedanju o pomembnosti varčevanja, s tem še ni začela. Preberite več o tem, zakaj je pomembno, da začnete že danes.

Ste že slišali za aplikacije za sledenje stikov? Pomagale naj bi pri sledenju in boju proti novemu koronavirusu. V nekaterih državah tako potovanju okužb že sledijo s pomočjo pametnih telefonov.

V zadnjem času tudi pri nas predvsem v mestnih središčih narašča število uporabnikov električnih skirojev, rolk in drugih modernih prevoznih sredstev. Vprašanje, ki si ga moramo ob tem zastaviti pa je, ali znamo sobivati na skupnih površinah. Smo varni na pločniku? Preverite rezultate ankete.

 

 

Se ob sklepanju splošnega kaska sprašujete, ali je ta dovolj in če zraven potrebujete še kombinacije delnega kaska? V članku lahko preverite, kakšne so prednosti in različne možnosti delnih kombinacij, saj samo s splošnim avtomobilskim kaskom nimate povsem enakega kritja.

Menite, da vaš dom ni v neposredni nevarnosti zaradi morebitnega potresa? Kaj pa, če potres povzroči škodo na plinski napeljavi, zaradi česar lahko v vašem domu pride do požara? Preberite več o tem, kaj vključuje potresno zavarovanje in kakšne so njegove posebnosti.

 

Epidemija novega koronavirusa je na glavo obrnila življenje, kot smo ga poznali. Morda se ravno zaradi novih razmer sprašujete, ali potrebujete razširitev kritja življenjskega zavarovanja in kako ravnati s svojimi naložbenimi zavarovanji. Preverite odgovore. 

 

Selitev v novi dom je velik projekt, v katerega so vključeni prav vsi člani družine. Potrebno je veliko načrtovanja, pakiranja in prilagajanja na novo okolje, kar je otrokom lahko še posebej težko. V ta namen smo pripravili nasvete, ki jih lahko delite z vašimi najmlajšimi in jim tako proces selitve nekoliko olajšate.

 

Že tretje leto zapored izbiramo tudi naj planinsko pot. Vabimo vas, da glasujete za svojo favoritko, mi pa bomo markacistom, ki skrbijo za pot, ki bo postala Naj planinska pot 2020, namenili sredstva za obnovo.

 

 

 

Delo ter učenje na daljavo sta v zadnjem času postala nova realnost. Na srečo imamo danes veliko možnosti za digitalno povezovanje s svetom, a pri uporabi tehnologije ne smemo pozabiti na možne nevarnosti. Preverite nasvete za pametno, predvsem pa varno uporabo spleta med epidemijo.


Neprilagojena hitrost vožnje je razlog za vsako osmo prometno nesrečo v Sloveniji. Kaj pa so vzroki, da Slovenci vozimo hitreje, kot dovoljujejo cestnoprometni predpisi oziroma prometne situacije, v katerih smo se znašli? Preverite nekaj najpogostejših razlogov.


Če imate otroke in ste v teh dneh primorani svoje delo opravljati od doma, potem ste se zagotovo že srečali z izzivi, ki ga prinaša vsakodnevno usklajevanje šole, službe, hišnih opravil in varstva otrok. Preberite nekaj nasvetov, kako se spoprijeti s karanteno z otroki, da bo vsem lažje. Našli boste tudi ideje in nasvete, ki jih je za vaše otroke pripravil Kuža Pazi.


Strah, ki se je razširil po vsem svetu zaradi sprememb, ki jih je povzročil novi koronavirus, vdira tudi v domove in v svojo pest pa lahko dobi tudi vas in vaše najbližje. Preberite kaj lahko storite, da ohranite ali zgradite svojo psihološko odpornost.


Če čas karantene, ko smo vsi primorani ostati doma, izkoriščate za prenovo doma, potem je dobro, da poznate uporabne nasvete za lep, a tudi varen dom. Preverite kaj smo ugotovili med raziskovanjem nevarnih idej za notranje opremljanje doma in kakšne rešitve smo našli za zagotavljanje večje varnosti.


Ker se bo počasi vrnilo vrvenje na pločnike in skupne površine, nas zanima, kako vi ocenjujete sobivanje med pešci, kolesarji, skiroisti in vsemi novimi oblikami mikromobilnosti? Ker je raziskav na to temo malo, smo pripravili anketo in vas vabimo k sodelovanju.

 

 

 

Vas skrbi, kako v času epidemije urediti vse potrebne stvari glede zavarovanj, kako prijaviti škodo in kam nasloviti različna vprašanja? Preberite naše odgovore in ostale koristne informacije, ki jih ves čas tudi posodabljamo.

Tudi vam v dneh, ko smo vsi doma in delamo ter se šolamo preko različnih digitalnih kanalov, primanjkuje kakšna dodatna prosta elektronska naprava? Mogoče je čas, da malo pobrskate po predalih in preverite, če se tam morda ne skriva kakšen odslužen, a še vedno delujoč pametni telefon. Če ga najdete, si lahko pomagate z nasveti Marjana Kodelje, kako ga lahko pametno uporabite.


Delate od doma, vmes pa preverjate še domače naloge, pomagate pri razlagi snovi, kuhate, pazite na otroke…in poskušate ohraniti mirno kri ter vse opraviti čim bolje? Preverite 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju mirnih živcev, najdete pa lahko tudi kakšno idejo za preživljanje prostega časa doma.


Ste ponosni lastnik štirinožnega kosmatinca in imate v teh dneh več časa, ki ga lahko namenite svojemu ljubljenčku? Zbrali smo nekaj enostavnih trikov za pse, ki jih lahko počnete doma in z njimi polepšate dni sebi ter tudi svojemu ljubljenčku.


Ali ste zaradi trenutnih razmer primorani delati od doma? Da bo delo v domači pisarni potekalo karseda produktivno, prijetno in brez negativnih posledic, smo za vas pripravili nekaj nasvetov o tem, kako poskrbeti za ustrezno delovno okolje.


Če te dni preživljate doma in ste zdravi, lahko svoj čas izkoristite za to, da svoj dom pripravite na prihod pomladi. Preverili smo, na kaj morate biti pozorni, ko se lotevate spomladanskih vzdrževalnih del okoli svojega doma.

 

Po ogledu tega posnetka vam bo jasno: olja nikoli ne gasite z vodo. Še bolje pa bo, da vedno poskrbite za varnost, ko se vrtite okrog štedilnika.

Električni skiro je hiter in praktičen. Lahko pa je tudi nevaren. Kaj krije zavarovanje?

Medtem ko so podatki, ki se nahajajo v vašem zdravstvenem kartonu, seveda vaši, pa sam zdravstveni karton ni vaša last. Ali veste, kakšne so vaše pravice in obveznosti v zvezi z zdravstvenim kartonom?

Odgovorno ravnanje z denarjem ni nujno povezano s starostjo. Vas zanima, kakšna je vaša finančna starost? Rešite test.

Največ grešimo v krožiščih in križiščih. Preverite rezultate prve serije akcije Ponovno na izpitno vožnjo in spremljajte portal vozimse.si, da boste obveščeni o novi seriji voženj.

Vozilom na interventni vožnji se nekateri vozniki ne umaknejo iz principa, drugi vozniki se zmedejo. Ali znate ravnati hitro in ustrezno ob srečanju z interventnim vozilom? Prevrite v testu.